Transbio: aliança sud-europea per a la transferencia recerca-mercat

Biocat forma part d’aliances que potencien la transferència de la recerca en ciències de la salut cap al mercat. Un d’aquests projectes és Transbio SUDOE, impulsat per nou socis de vuit regions del sud d'Europa: Université Toulouse III Paul Sabatier (Migdia-Pirineus, França), Instituto de Tecnologia Quimica e Biologica (Lisboa), Universidad de Santiago de Compostela (Galícia), Institut Européen de Chimie et Biologie (Aquitània, França), Universitat de les Illes Balears i BIOIB (Clúster Biomèdic de les Illes Balears), Université Montpellier 2 Sciences et Techniques (Llenguadoc-Rosselló, França), Fundación InnDEA (València) i Biocat.

Transbio, en marxa des de 2013, dóna continuïtat del projecte Interbio (2009-2012) i empra l’experiència adquirida per aquest per a transformar resultats de recerca en realitats econòmiques i articular una xarxa de cooperació amb els clústers transnacionals de referència al sud d’Europa. Transbio aplega un total de 32 entitats, entre socis i col·laboradors: a Catalunya, les entitats associades són el Parc Científic de Barcelona (PCB), el Parc de Recerca de la UAB (PRUAB) i CataloniaBio.

Un exemple de fruit de Transbio és el primer projecte de col·laboració, que es va aprovar el març de 2014: “Anàlisi genòmic funcional de la família de proteïnes SM en C.elegans”, liderat per Julián Cerón, de l’Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (Idibell), i Denis Dupuy, de l’Institut Europeu de Química i Biologia (IECB).

Transbio Emergence Forum 2014

Barcelona va acollir també, l’abril de 2014, la segona edició del Transbio Emergence Forum, reunió de partnering organitzada pel projecte Transbio per fomentar la col·laboració científica i empresarial i els parteneriats públic-privats relacionats amb la salut humana i la innovació agroalimentària.

Més de 140 participants, entre empreses, centres de recerca, oficines de transferència tecnològica i plataformes cientificotecnològiques van participar en la trobada, un 40% més que en la seva primera edició celebrada a Montpellier.

A més de les diverses sessions del programa, es van realitzar més de 200 reunions de partnering per a fomentar projectes col·laboratius entre investigadors i empreses de Catalunya i de les altres regions participants.  

Directori de plataformes tecnològiques

Dins de Transbio, Biocat va liderar al 2014 el Grup de Treball 3, enfocat a l’anàlisi de les diferents plataformes tecnològiques existents a les 8 regions associades al projecte. Fruit d’aquest treball és la creació d’un directori web d’ofertes de plataformes tecnològiques i oficines de transferència de tecnologia, amb 89 ofertes a Catalunya de les 152 que recull el web en total. 

D’altra banda, conjuntament amb els altres partners del projecte Transbio i amb la col·laboració de la URV-UB i la UAB, Biocat va presentar a la convocatòria Erasmus+ un Màster Europeu sobre Salut i Alimentació (Joint Master Program). 

En el marc de Transbio, durant 2014 Biocat va participar també en diverses jornades per promoure el networking entre les empreses i les entitats de les regions implicades, amb seminaris, simposis i workshops.

Presentació i participants de la 6a edició de l’Escola d’Estiu del Medicament al Parc Científic de Barcelona

Barcelona acull l’Escola d’Estiu del Medicament

En el marc de Transbio, una de les accions més destacades de l’any va ser l’organització de la 6a edició de l’Escola d’Estiu del Medicament (SSM6), celebrada entre el 6 i l’11 de juliol al Parc Científic de Barcelona (PCB). Hi van participar prop de 50 alumnes de diferents nacionalitats, procedents de l’àmbit acadèmic, la recerca i la indústria farmacèutica i biotecnològica. Durant una setmana, més de 30 professors i experts de Canadà, Suïssa, França i Espanya van formar de manera integral els participants sobre totes les fases del procés de descobriment i desenvolupament de medicaments.

L’escola va estar organitzada per Biocat amb el suport de la Universitat Toulouse III – Paul SabatierCAPTOR Project–Investissement d’Avenir, la Fundació INNABIOSANTE – Toulouse Cancer, la Universitat Bordeaux, la Universitat de Montreal, el Grup de Recerca Universitària del Medicament (GRUM), el Parc Científic de Barcelona (PCB), CataloniaBio, la Universitat de Barcelona, la Fundació InnDEA València, la Universitat de les Illes Balears (UIB), el Clúster Biotecnològic i Biomèdic de les Illes Balears (BIOIB) i el Campus Vida.

En el marc de l’SSM6, el 10 de juliol es va celebrar al PCB la jornada Open Innovation Industrial Symposium, com a espai de debat i reflexió sobre el nou model d’innovació oberta aplicat al procés de descobriment i desenvolupament de fàrmacs. A més dels alumnes de l'SSM6, la jornada va comptar amb la participació de 30 professionals del sector.

La sessió es va obrir amb una conferència de Marc Ramis Castelltort, CEO de Tech and Business Innovation. La taula rodona va estar moderada per Ignasi Biosca, conseller delegat de Reig Jofré Group i president de CataloniaBIO, i va comptar amb un panel d'experts integrat per Antonio Gómez, científic senior a Janssen-Cilag; José Julio Martin-Plaza, director de Cribratge i Caracterització de Compostos a GlaxoSmithKline; Carlos Plata, director científic d’Esteve; Carme Verdaguer, directora general de la Fundació Bosch i Gimpera, i José Vicente Terencio, director d’Operacions a Gri-Cel, del grup Grifols