Reforçant la BioRegió

L’activitat de Biocat al 2014 es va veure marcada pel procés de reflexió estratègica iniciat a finals de 2013 per tal de revisar i actualitzar la visió i la missió de l’organització i els seus eixos estratègics. L’objectiu va ser alinear les activitats de Biocat amb un context nacional i internacional canviant i un entorn econòmic restrictiu.

Una fita clau de 2014 va arribar a final de l’any, quan l’Institut Europeu d'Innovació i Tecnologia (EIT) va escollir Innolife (EIT Health) com a guanyador de la convocatòria per formar una comunitat de coneixement i innovació (KIC, de les seves sigles en anglès) de vida saludable i envelliment actiu. Un èxit per a la BioRegió i un reconeixement a la feina de Biocat, que és membre associat d’EIT Health i des del 2008 venia treballant en l'impuls d'aquesta candidatura coordinant i dinamitzant les entitats que participen en el node català-espanyol. Entre d’elles figuren empreses com ATOS i Ferrer Internacional, i institucions i centres com la Universitat de Barcelona, l’IBEC i  IESE, entre d’altres. El colocation center (CLC) del node espanyol d’EIT Health tindrà la seu a Barcelona.

La candidatura d’EIT Health subratllava com un dels actius de Catalunya en innovació el primer programa de postgrau en biodisseny que s’imparteix al nostre país: Design Health Barcelona barcelona (d·HEALTH Barcelona), emmarcat dins de la iniciativa de desenvolupament de talent Moebio. Al 2014 es va graduar la primera promoció d’innovadors en salut d’aquest programa impulsat per Biocat amb l'objectiu de fomentar la innovació en salut, l'esperit empresarial i el desenvolupament professional en l'àmbit biomèdic.

En la seva primera edició, d·HEALTH Barcelona va identificar prop de 1.200 noves idees i oportunitats de negoci no resoltes a l'Hospital Clínic, l'Hospital Sant Joan de Déu i l'Institut Guttmann, un 40% de les quals suposaven oportunitats de negoci.

Una d’elles és avui una realitat: l’empresa usMIMA,  constituïda per alumnes del programa, i que va resultar guanyadora del premi BioEmprenedorXXI.Biocat ha contribuït, un any més, a portar la biotecnologia a les principals trobades internacionals com BioSpain, on van participar més de 60 empreses catalanes, o la Convenció BIO, la trobada més important del món per al sector, que va reunir a San Diego (Califòrnia) 26 empreses i institucions catalanes.

Projectar internacionalment la BioRegió i potenciar la transferència de la recerca cap al mercat és també l’objectiu d’una de les aliances europees en les quals hem treballat intensament durant 2014: Transbio SUDOE.En el marc del projecte, una de les accions més destacades va ser l’organizació a Barcelona de l’Escola d’Estiu del Medicamento i la segona edició del Transbio Emergence Forum, que va aplegar a la ciutat més de 140 participants i 200 reunions de partnering.

Un altre focus que va situar la BioRegió al centre de l’atenció científica internacional va ser B·Debate - International Center for Scientific Debate, iniciativa conjunta de Biocat i l’Obra Social “la Caixa” que des del 2009 porta a la ciutat trobades internacionals d’alt nivell científic.Durant el 2014 es van organitzar vuit debats que van congregar a Barcelona més de 1.000 investigadors internacionals en àmbits com la salut mental, epigenètica i càncer, o medicina regenerativa, entre d’altres àmbits.

Per últim, cal destacar un projecte que va començar a gestar-se al 2014; per veure la llum pública al 2015: Barcelona Clinical Trials Platform (BCTP),una plataforma per millorar l’eficiència dels centres que realitzen assaigs clínics a Catalunya, incrementar el seu potencial de reclutament i informar i educar els pacients. Aquest projecte, impulsat des de Biocat en coordinació amb el Departament de Salut de la Generalitat, té com a objectiu donar suport i construir llaços de col·laboració entre els principals instituts de recerca clínica de la BioRegió, posicionant Barcelona com a hub internacional d’assaigs clínics.

Cap a una comunitat RIS3CAT d'Innovació en Salut 

Durant 2014, Biocat va participar activament en la formació i dinamització de la comunitat RIS3CAT en l’àmbit de la salut  i en el disseny de la seva agenda estratègica, conjuntament amb ACCIÓ i altres agents del sector. 

L'Estratègia de Recerca i Innovació per a l'Especialització Intel·ligent de Catalunya (RIS3CAT) defineix el marc a partir del qual el Govern de Catalunya desenvolupa les actuacions i els programes d'R+D+I per al període 2014-2020 i dóna suport a la generació i el desenvolupament de projectes innovadors. RIS3CAT preveu que els sectors definits com estratègics a Catalunya s'articulin en comunitats. Cada comunitat desenvoluparà iniciatives que facilitin la col·laboració entre els agents sectorials, que millorin la competitivitat i que generin solucions a les noves necessitats de la societat. Un cop acreditades per la Generalitat de Catalunya, aquestes comunitats seran els instruments a través dels quals les empreses i els agents del sistema d'R+D+i dels diferents sectors estratègics tindran la possibilitat de rebre ajuts del programa FEDER de Catalunya 2014-2020. 

Entre d’altres activitats específiques, Biocat ha col·laborat en el mapeig del sector que ha servit de base al nou Pla Industrial del Sector Salut i ha convocat reunions amb agents del sistema per a la constitució de la Comunitat de Salut RIS3CAT, prevista per al 2015.