Projectes europeus: finestra d’internacionalització
Durant 2014, Biocat va continuar participant activament en el Consell Europeu de BioRegions (CEBR), que des de 2012 presideix la directora general de Biocat, Montserrat Vendrell. Durant l’any 2014, el CEBR va crear el Global Cluster Biomarker Programme, un directori d'actors en biomarcadors, tant del món empresarial com acadèmics. L'objectiu d'aquest directori és la creació d'aliances entre totes les agrupacions i organitzacions que el formen, contribuint a la difusió del potencial dels biomarcadors per a la recerca clínica i d'altres aplicacions.
Biocat ha promogut la formació d’aquest directori, conjuntament amb el BioM Biotech - Clúster de desenvolupament GmbH AG (Alemanya), el Clúster de Salut de Wallonia (Belgium), Genopole Evry (França), Berlin-Branderburg- Regió de la capital Alemana (Alemanya), el Clúster de Biosalut de Luxemburg, el Parc Tecnològic Heidelberg (Alemanya) i UppsalaBio (Suècia).
Accelerant la col·laboració Europa-EUA
Explorar vies per acelerar la col·laboració empresarial entre Europa i Estats Units en materia d’innovació i desenvolupament, amb especial atenció a la e-health: aquest va ser l’objectiu del workshop que, al juny de 2014, va reunir a Boston més de 60 especialistes de centres de recerca, empreses i institucions governamentals europees i nord-americanes. Les conclusions d’aquesta trobada, titolada “Accelerating EU-US business collaboration in health/e-health research and innovation: opportunities, barriers and best practices”, es van recollir en un informe.
Aquesta iniciativa forma part de BILAT USA 2.0, un projecte europeu de coordinació bilateral que té com a objectiu principal millorar i desenvolupar les associacions i col·laboracions en ciència, tecnologia i innovació entre la Unió Europea i els Estats Units, i del qual Biocat és partner.
En el marc d’aquest projecte, Biocat va participar també en la coorganització d’un workshop d’experts sobre “Enhancing EU-U.S. research partnerships”, amb el National Cancer Institute (Maryland, EUA) i Nanotechnology Characterization Laboratory, i en l’organització d’un Policy workshop a celebrar en el marc del gran congrés EU-US Innovation Conference (gener 2015).
Una infraestructura europea d’informació biològica
Al desembre de 2014, Montserrat Vendrell, directora de Biocat, va estar nomenada membre de l’Industry Advisory Committee (IAC) de l’ELIXIR, una organització intergovernamental amb base a l’European Bioinformatics Institute (EBI) de l’European Molecular Biology Laboratory (EMBL).
L'ELIXIR pretén construir una infraestructura europea sostenible per a la informació biològica, el suport a la investigació biològica i la seva traducció a la medicina i al medi ambient, a les bioindústries i a la societat. El seu principal objectiu és reunir els laboratoris i els centres de dades europeus per tal d'ajudar a coordinar la recollida, el control de qualitat i l'emmagatzematge de grans quantitats de dades biològiques produïdes pels experiments en ciències de la vida. Per primera vegada, ELIXIR està creant una infraestructura que integra dades de la investigació d’arreu d’Europa i assegura una prestació ininterrompuda de serveis que sigui fàcilment accessible per tots.
L’Industry Advisory Committee, del qual ara forma part la directora de Biocat, s’ha constituït per rebre consell estratègic d’alt nivell de la mà d’experts independents a l'ELIXIR, incloent pimes, proveïdors i editors. La selecció dels 11 membres finals de l’IAC es va fer mitjançant un procés de nominació oberta.
Gabriel Capellà, responsable de Recerca i Innovació en Salut del Departament de Salut, durant la seva intervenció a l'acte d'ETTBio
Cloenda regional del projecte ETTBio
D’altra banda, 2014 va ser l’any de la cloenda regional d’ETTBio Effective Technology Transfer in Biotechnology, projecte europeu del qual Biocat és partner. Finançat per la Unió Europea (ERDF - European Regional Development Fund) amb el suport del programa Interreg IVC, aquesta iniciativa centrada en la biotecnologia analitza les deficiències en les polítiques i pràctiques existents per tal d’identificar possibles intercanvis de coneixement i compartir bones pràctiques que permetin la transferència de tecnologia amb èxit i efectivitat.
Al desembre de 2014, Biocat va organitzar una jornada sobre l’impuls de l’emprenedoria i la transferència de tecnologia a Europa amb motiu de la cloenda regional del projecte. L’esdeveniment va englobar tres workshops, que es van dissenyar tenint en compte els continguts i les conclusions principals del Pla d’implementació i l’Informe de recomanació de polítiques per la BioRegió de Catalunya. Ambdós documents són un dels principals resultats del projecte ETTBio i inclouen propostes orientades a millorar la transferència de tecnologia a Catalunya.
Entre d’altres temes, durant els workshops es van analitzar nous models d’innovació col·laborativa entre el sector públic i privat i es va fer èmfasi en la participació de les grans empreses en la investigació pública i en el foment de la inversió empresarial de risc a la BioRegió. En aquest sentit es van presentar dos exemples d'èxit de transferència de tecnologia: BioEmprenedorXXI i d·HEALTH Barcelona, el programa de postgrau de Biocat per accelerar la innovació en tecnologies mèdiques sanitàries.
Altres activitats emmarcades en l’ETTBio van ser la participació en el CebioForum 2014 a Lodz (Polònia), on es va presentar Biocat i els programes BioemprenedorXXI i d·HEALTH Barcelona, i una trobada amb representats de la City of Warsaw (Polònia) i del Parc Científic de Barcelona per analitzar i assessorar sobre els models d’incubació d’startup.