Jornades Biocat: Potenciant la participació dels agents de la BioRegió
Biocat va organitzar al llarg de 2014 diverses jornades amb l’objectiu de posar a l’abast del sector informació i coneixement sobre tendències innovadores i temes clau per al desenvolupament empresarial i científic.
Al gener, en el marc de d·HEALTH Barcelona, Biocat va organitzar la jornada How Design Thinking can improve my business? Successful Innovation in Health, celebrada al Museu del Disseny de Barcelona, per mostrar com es pot millorar l'atenció sanitària a través del design thinking, una nova metodologia que utilitza els principis del disseny per implicar els pacients en el procés de difinició de nous productes i serveis.
Per mostrar l’èxit de l’aplicació del design thinking a diferents casos reals, Biocat va convidar sis de les millor empreses nacionals i internacionals que apliquen aquesta metodologia per millorar el seu model de negoci: hi van explicar les seves experiències Humberto Matas (Designit), Roberta Tassi (Frog), Lekshmy Parameswaran (Fuelfor), Anna Cucurull (A piece of pie), Pär Blanking (Borders Crossing) i Gary van Broekhoven (Instituto Europeo di Design, IED, i openIDEO).
D’altra banda, l’any 2014 Biocat va participar en diferents esdeveniments sectorials per a fomentar la projecció de la BioRegió de Catalunya i promoure la participació dels agents que la integren en esdeveniments que els puguin contribuir a atènyer els seus objectius en finançament, internacionalització i col·laboracions i partnerings estratègics.
Amb aquest objectiu, Biocat va co-organitzar la 12a i la 13a edicions del Fòrum d’Inversió Healthcare, celebrades al març i maig, respectivament, en col·laboració amb el Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB), Barcelona Activa, Esade BAN i IESE. Aquest fòrum uneix empreses i inversors dins del món dels serveis sanitaris, biotecnologia,medical devices i tecnologies de la informació en salut. La 13a edició es va celebrar en el marc del MiHealth Fòrum, la trobada de referència internacional en innovació sanitària, organitzada per la Fira de Barcelona i amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, la Cambra de Comerç de Barcelona i Biocat, entre d’altres entitats. La directora general de Biocat, Montserrat Vendrell, va participar en el Comitè Científic d’aquesta trobada que va reunir prop de 70 experts internacionals.
Biocat va col·laborar també amb el projecte europeu Fit for Health 2.0 per a organitzar l’abril a Barcelona la jornada International Strategy Development Training, un programa de 24 hores de formació intensiva adreçat a pimes del sector de les biociències. 40 alumnes i 9 mentors van participar en aquesta iniciativa que tenia per objectiu superar reptes estratègics, assessorar i potenciar el creixement empresarial.
Al juny, Biocat va participar al programa oficial de conferències de la fira Bizbarcelona amb l’organització de la taula rodona The hospital environment as an entrepreneurship ignitor: the d·HEALTH experience i un estand per a fer difusió del projecte d·HEALTH Barcelona.
D’altra banda, Biocat va participar com a jurat a la iniciativa Open Thinking, programa per a estudiants emprenedors de l’Escola Universitària d’Infermeria Gimbernat (maig) i al Food & Health Entrepreneurship Program 2014, organitzat pel Parc de Recerca de la UAB (octubre).
Així mateix, Biocat va participar en la preparació de la Festa de la Ciència i la Tecnologia tot aportant casos d’èxit d’empreses d’R+D per confeccionar el programa.
Presentació de la jornada Lessons Learned al Parc Científic de Barcelona
Lessons Learned: aprendre de l’experiència
Per primer cop i en col·laboració amb CataloniaBIO, al 2014 Biocat va començar a organitzar les jornades Lessons Learned amb l’objectiu de propiciar l'intercanvi d'experiències i el networking entre professionals de les empreses de l'àmbit de les ciències de la vida. En les tres sessions celebrades al 2014 van participar uns 150 professionals.
En la primera sessió, L'estratègia de desenvolupament del producte en el camí cap a la clínica, es van analitzar aspectes clau per entendre l’estratègia i la gestió del desenvolupament de producte i es van abordar els aspectes regulatoris amb David Mauleón, d'Asphalion; l'estratègia analítica de les diferents fases (Lluïsa Garcia, Kymos), sistemes de drug delivery (Laurence Lachamp, ASCIL Biopharm), escalat (Gemma Lahuerta, Reig Jofré Group) i control i gestió de qualitat (Javier Fuentes, InKemia IUCT Group, i Judit Amposta, Archivel Farma).
En la segona sessió, Biocat i CataloniaBIO amb la col·laboració del Parc Científic de Barcelona (PCB), van organitzar una jornada sobre Les Claus de l'èxit per accedir a finançament (públic) internacional. En aquesta trobada es van analitzar les estratègies i els elements clau per a la captació de finançament públic a nivell internacional per a projectes d'R+D (Minoryx Therapeutics, Bionure, Oryzon Genomics), la construcció i lideratge de consorcis internacionals (Inveready, Aromics), així com l’impacte que aquest tipus de projectes han tingut a les organitzacions de les que formen part (Neuroelectrics, Leitat).
En la tercera sessió, Biocat i CataloniaBIO també amb la col·laboració del PCB, van organitzar una jornada sobre Diferents models d´inversió en empreses biotecnològiques: experiències per superar obstacles. Durant la jornada, es van exposar diversos models de finançament d'empreses biotecnològiques intensives en R+D, des del paradigma clàssic del capital risc fins a la relació més o menys compromesa amb socis industrials, passant per la cotització a mercats secundaris.
En aquesta sessió van participar ponents com Teresa Tarragó, cofundadora d’IProteos, explicant la seva experiència amb el crowdfunding; Carlos Arias, CEO d’iMicroQ, que va demostrar que la inversió amb capital risc pot tenir èxit; o Luís Ruiz-Avila, CEO d'Spherium Biomed, que va parlar de la inversió corporativa.