Innovació en salut, una prioritat de país

El sector de les ciències de la vida a Catalunya va veure néixer durant el 2014 iniciatives que situen la innovació en salut en el centre de l’agenda estratègica del nostre país i confirmen el paper de Biocat com a eina de creació de valor per a la BioRegió.

D’una banda, l’anunci que Barcelona serà la seu del colocation center del node català-espanyol d’EIT Health, projecte impulsat per Biocat i guanyador de la convocatòria per formar una comunitat europea de coneixement i innovació (KIC) de vida saludable i envelliment actiu. Liderar un node d’una KIC en salut és un projecte estratègic clau per a  Catalunya, que ens permet posicionar-nos al capdavant d’una aliança europea de coneixement i emprenedoria.

L’EIT Health s’emmarca dins de la nova Estratègia 2020 de la Unió Europea, que promou un procés d’especialització intel·ligent de països i regions (RIS3, Regional Innovation Smart Specialization Strategy). En aquest context, el Govern està desenvolupant l'estratègia de recerca i innovació de Catalunya (RIS3CAT) que permetrà desenvolupar projectes innovadors en salut, i on Biocat també juga un paper important.

Apostar per nous projectes de país capaços d’atreure inversions internacionals que potenciïn les possibilitats del nostre teixit emprenedor i projectes empresarials d’alt valor afegit és una peça clau en l’economia del coneixement de Catalunya, i sense dubte l’EIT Health i RIS3CAT constitueixen una gran oportunitat per continuar impulsant-lo.

Hem de ser conscients, però, de la diferent situació de partida respecte a la resta de països europeus, i assumir aquests reptes amb convicció i empenta. De fet,  el sistema sanitari català ha aconseguit mantenir uns bons estàndards de qualitat, l’excel·lència de la nostra recerca està present al mapa dels rànkings internacionals (en número d’investigadors, concessió d’ERC grants, qualitat dels centres de recerca, etc.), i les nostres empreses bio continuen creixent en número i competitivitat. El difícil context econòmic ha fet que aquest camí no fos senzill, i mentre la crisi disparava les xifres d’atur els nostres emprenedors treballaven per crear nous llocs de treball. Però no han estat sols: aquesta Memòria deixa testimoni del ventall d’actuacions i del suport que reben des de Biocat, en aspectes clau per al seu futur, com són la formació o la internacionalització. Acompanyar al conjunt d’aquestes empreses – el nostre millor patrimoni – en l’impuls de la innovació en salut és treballar pel futur de Catalunya.

En gairebé ja una dècada d’existència, Biocat ha deixat ben palesa la seva capacitat per maximitzar aquestes potencialitats, per alinear voluntats i actuacions, i per articular el sistema català de les biociències. Tres qualitats que la converteixen en el millor dinamitzador per a liderar projectes de país cridats a ser clau per a Catalunya i per a totes les empreses que fan de la BioRegió un clúster de referència internacional i un orgull per a tots els catalans.

 

M. Hble. Sr. Artur Mas
President de la Generalitat de Catalunya i president del Patronat de Biocat

La BioRegió, a la Primera Divisió europea en recerca, educació i innovació en salut

L’any 2014 va començar per a Biocat amb una reflexió estratègica i va finalitzar amb un gran èxit per a la nostra organització i per al conjunt de la BioRegió: l’EIT Health. 

El procés de revisió interna iniciat a finals de 2013 i culminat a principis del 2014 ens ha permès actualitzar la visió i la missió de Biocat i els seus eixos estratègics, que subratllen el nostre paper com a instrument de coneixement i projecció del sector; facilitador de projectes estratègics que necessiten alinear els agents de l’ecosistema; impulsor de programes de desenvolupament de talent i emprenedoria, tot donant resposta a les necessitats de les empreses, per mitjà de la valorització i el creixement empresarial.

Tots aquests eixos convergeixen en una iniciativa que va veure la llum verda a final d’any: l’Institut Europeu d'Innovació i Tecnologia (EIT) va designar com a comunitat de coneixement i innovació (KIC) en salut la candidatura que Biocat venia impulsant des de 2008, el projecte Innolife, conegut ara com EIT Health, que aplega a 144 socis públics i privats de 7 països europeus. Amb l’EIT Health, la BioRegió pren una posició de lideratge europeu i es confirma el paper de Biocat com a impulsor de projectes estratègics de país. 

EIT Health ens marca un horitzó de 7-10 anys que ens ha de permetre planificar quins reptes en salut necessitem abordar a Europa, i com ho farem. A Catalunya treballem ja amb aquest enfoc: durant 2014,  Biocat va participar activament en la formació i dinamització d’una futura comunitat RIS3CAT (Research and Innovation Smart Specialization Strategy) en salut, un nou instrument articulat per la Generalitat en el marc de l’Estratègia Europa 2020, per desenvolupar productes i estratègies innovadores que millorin la salut i la qualitat de vida dels ciutadans.

Formar els futurs protagonistes d’aquest procés d’innovació és l’objectiu del primer programa de postgrau en biodisseny que s’imparteix a l’Estat espanyol, impulsat per Biocat: Design Health Barcelona (d·HEALTH Barcelona). Al 2014 es va graduar la primera promoció d’alumnes que aporta a la BioRegió una nova generació d’emprenedors. Bon exemple de l’èxit del projecte és l’empresa usMIMA, constituïda al 2014 arran del programa i guanyadora del premi BioEmprenedorXXI.

El cas d’usMIMA demostra que el desenvolupament de talent i la formació és una peça clau per a augmentar la competitivat de l’economia: per això, Biocat ha llançat al 2014 els Moebio Short Programs, programes específics de curta durada que tracten temes clau en l’assistència sanitària, la innovació, la gestió i l’esperit empresarial i que obren a tothom l’excel·lència educativa del programa d·HEALTH Barcelona.

Però més enllà dels grans projectes, voldria destacar la tasca d’atenció constant que es fa des de Biocat a tots aquells que volen fer del seu projecte una oportunitat. Les trucades, trobades, missatges que omplen el dia a dia i que ens han ajudat a esdevenir, de manera silenciosa, el punt de trobada de tots aquells que conformem la bio-comunitat catalana.

Dins d’aquesta Memòria 2014 podreu trobar un repàs detallat d’aquestes i altres activitats que reforcen el posicionament de la BioRegió de Catalunya i de Biocat com a peça clau per enfortir i potenciar l’ecosistema amb una visió global. Un paper que només seria possible gràcies al suport dels membres del nostre Patronat, a la implicació de l’equip humà que hi treballa, i a la compromesa col·laboració d’un gran nombre d’empreses, entitats i professionals, als qui aprofito per agraïr profundament la seva tasca, iniciatives i dedicació.

 

Dra. Montserrat Vendrell
Directora general de Biocat